Przepis na pizzę. Sos.

Sos jaki użyjemy do pizzy ma za zadanie skontrastować oraz podkreślić smak sera, jednak nie jest to element obowiązkowy. Istnieje wiele odmian pizzy gdzie sosu po prostu nie ma i zastępują go inne dodatki takie jak np. świeże pomidory. Ja jednak polecę mój przepis na sos pomidorowy:

  • przecier pomidorowy w kartoniku.
  • oliwa z oliwek.
  • cebula biała.
  • cebula czerwona.
  • pieprz, sól.
  • czosnek.
  • zioła prowansalskie.

Białą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w oliwie. W rondelku podgrzewamy przecier celem jego redukcji. Dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę, wcześniej podsmażoną cebulę  białą, zgnieciony ząbek czosnku oraz pieprz, sól i zioła do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *